טבע וצבע כמנוף לריפוי, לאכול על-פי צבעים.
ידוע לנו שפירות וירקות תורמים רבות לבריאות .
מיותר לומר שרצוי ונכון לאכול פירות וירקות בעונה שלהם על-מנת לקבל את המרב. לכן, בחורף הטבע מזמן לנו פירות וירקות עשירים בוויטמין C ובבטא קרוטן לחיזוק מערכת חיסונית שלנו ואילו בקיץ נקבל פירות וירקות עשירים במים ובסוכרים על-מנת לספק לנו אנרגיה בימים החמים.
דרך נוספת לצרוך פירות וירקות לצורך ריפוי, היא על-פי הצבעים שלהם:
פירות וירקות אדומים
הצבע האדום נובע מנוכחות של קבוצת חומרים הנקראים "קרוטנואידים" שאליהם שייך ויטמין A או הנגזרת שלו, בטא-קרוטן. הקרוטנואידים חשובים להפחתת הסיכון למחלות לב, לשבץ, לעיוורון ולסוגים מסוימים של סרטן. הם עשויים להאט תהליכי הזדקנות ולשפר את תפקודי הריאות. בנוסף לכך, הם מכילים נוגד חמצון רב עוצמה שנקרא "ליקופן" ופיטו-כימיקלים חיוניים נוספים כמו ה"אנתוציאניים". חשוב לדעת כי דווקא הליקופן זמין יותר לספיגה בגופנו לאחר שעבר חיתוך או כתישה וגם חימום. כלומר, לפעמים היתרונות התזונתיים באים דווקא לאחר בישול ואפייה ולא בצורה הטרייה.
ירקות אדומים: עגבנייה, אבטיח, תות שדה, צנון וצנונית, פלפל אדום ופלפל אדום חריף.
פירות וירקות צהובים וכתומים
הירקות והפירות הצהובים-כתומים הם "קרובי משפחה" של האדומים. גם בהם יש קרוטנואידים ואף את הכימיקל-לוטאין שהוא פיגמנט צהוב-כתום. כאמור לחומרים אלו יתרונות בריאותיים רבים וחשובים, לכן רצוי לשלב אותם בתפריט היומי. גם בקבוצה זו צריך לזכור כי חימום של הירק יכול להעלות ב- 20%-30% את זמינות הספיגה של ויטמין A בגוף. הצבע הכתום נחשב יעיל בשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון ובמלחמה בסרטן.
ירקות צהובים וכתומים: גזר, בטטה, דלעת, דלורית, מלון כתום, תירס, פלפל כתום וצהוב, שעועית צהובה, קישוא צהוב.
פירות וירקות ירוקים
משפחת הירוקים כוללים קבוצה גדולה של ירקות ויש האומרים ש"ירוק הוא צבע החיים, צבע של חדש וטרי". הצמיחה וההתחדשות של הטבע מתחילה כמעט תמיד בצבע ירוק של לבלוב . הצבע הירוק נובע מנוכחות כלורופיל ופיגמנט הלוטאין שיכולים לשמור על בריאות העיניים. בירוקים נכללים גם ירקות רבים ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב שמייחסים להם תכונות המגינות מפני סוגים שונים של סרטן.
במסגרת משפחת הירוקים, אל תשכחו גם את עשבי התיבול המעניקים ניחוח וארומה לכל המאכלים אליהם הם מתווספים.
ירקות ירוקים: חסה, תרד, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, כרוב, ברוקולי, ארטישוק, כרוב ניצנים, עירית, בצל ירוק, שעועית ירוקה, פלפל ירוק ופלפל ירוק חריף, בזיליקום, נענע, רוזמרין ועוד.
פירות וירקות לבנים
יש האומרים כי לבן הוא צבע של ניקיון וטוהר. בעולם הירקות, שייכים אליו ירקות חשובים מאד, שמייחסים להם תכונות ריפוי רבות ברפואה העממית ואף ברפואה הקונבנציונלית. למשל, הבצל הלבן המכיל תרכובות גופרית הנחשבות לתרופה חזקה מאד לטיפול בסוגים שונים של סרטן, דילול הדם ומניעת מחלות לב.
דוגמא נוספת היא השום (על יתרונות השום כבר כתבתי בעבר), המשמש לא רק כנגד "עין רעה", אלא גם נחשב ל"מלך הבריאות של כלי הדם והלב". מחקרים הראו כי צריכה קבועה של שום מורידה את רמות הכולסטרול הרע (LDL). לשום מייחסים גם תכונות הגנה על הגוף כמו "אנטיביוטיקה טבעית" המגינה מפני הצטננות ואף פועלת כנגד חיידקים עמידים במיוחד.
גם תפוח האדמה שייך לקבוצה זו וחוץ מתכולת העמילן הגבוהה שבו, הוא מכיל גם ויטמינים ומינרלים חיוניים ונחשב ל"פצצת - אשלגן" (בדומה לבננה) וויטמינים מקבוצה B.
פירות וירקות לבנים: כרישה, כרובית, קולרבי, לפת, ארטישוק ירושלמי, גזר לבן, חזרת, זנגוויל, פטריות, שורש סלרי, בננה וליצ'י.
פירות וירקות סגולים
אולי ברגע הראשון נראה לנו שאין בטבע צבע סגול, אך במבט שני נגלה סביבנו מגוון צבעים סגולים. הירקות והפירות הסגולים מכילים אנתוציאנינים שהם הפיגמנט הסגול-אדום השייכים למשפחת הפלבונואידים. הם פועלים כנוגדי חמצון חזקים המגנים על המוח ומונעים טרשת עורקים וסיבוכי מחלת הסכרת.
יש הטוענים כי הם חשובים גם להפחתת אלרגיות ודלקות בכלי הדם.
ירקות סגולים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול, חסה סגולה, גזר סגול, ארטישוק סגול, סלק, תפוח אדמה סגול.
לטיפול או יעוץ אישי ניתן לפנות לכותבת.
הכותבת: גבריאלה חבויניק - נטורופתית
אתר אינטרנט: www.naturalka.co.il
דוא"ל: gabriela22@012.net.il
נייד: 052-3925938